Куркумата е една от най-полезните подправки, а чаят от куркума е превъзходен,

...
Куркумата е една от най-полезните подправки, а чаят от куркума е превъзходен,
Коментари Харесай

Ако искате да живеете дълго, трябва да ползвате тази подправка постоянно

Куркумата е една от най-полезните подправки, а чаят от куркума е великолепен, в случай че смятате да живеете дълго и интензивно. Японците в Окинава са дълголетници и ежедневно пият подобен чай, написа Трафик нюз. 
Ето и техният метод за подготвяне на потребната напитка:

4 чаени чаши вода се кипват, прибавя се 1 чаена лъжичка смляна куркума и се оставя да къкри 10 минути на слаб огън. След това чаят се прецежда и към него се прибавя мед, а при предпочитание да се усъвършенства усета и малко джиндижифил.
А е то и още една рецепта за подготвяне на еднократна доза чай от куркума:

Към 1 чаена чаша кипяща вода се прибавя четвърт чаена лъжичка смляна куркума. Сместта се оставя да се запари, а по-късно се прибавя една чаена лъчижка лимонен или лаймов сок, една чаена лъжичка захар или мед.

И това е забавно! Д-р Калина Павлова: Замърсени басейни предизвикват „ диария на екскурзианта “. Четете още забавни вести и потребни препоръки за вашето здраве на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to

Ползите от тази напитка са многочислени, въпреки че у нас малко се знае за тях, написа zdravedae.com. Тук куркумата е позната най-вече с кулинарните си качества, само че на Изток от дълго време ценят невероятните свойства на куркумина в този корен, който се твърди, че може да пребори даже някои типове рак. Според проучвания на университета в Тексас куркуминът стопира разрастването на меланома, както и разпространяването на рак на гърдата към белия дроб. American Cancer Sosiety оповестява, че куркуминът оказва помощ да се спре разрастването на раковите кафези. В лабораторни условия е открито, че това вещество безусловно убива раковите кафези.
Редовната приложимост на чай от куркума оказва помощ в следните случаи:

– за профилактика на черния дроб– изследвания демонстрират даже, че куркуминът в куркумата може да предотврати появяването на цироза.
– за поддържане на здрави кости и стави
– при мъчителен артрит – постоянното пиянство на чай ги облекчава, само че още по-голям резултат има, в случай че се приема по 500 мг дестилат от куркума 2 пъти на ден.
– при диабет – куркумата понижава равнището на кръвната захар, предлага се и на здрави хора, които постоянно си похапват сладкиши.
– за лекуване на рани – защото куркумата е антисептик и натурален антибиотик.
– за възобновяване на ензимите след интервенции, мощен стрес и дълготрайно лекуване с антибиотик, само че в този случай вместо чай се предлага да се пие айрян с куркума. На 200 мл разрушено с вода кисело мляко се поставят 3-4 щипки от смляната фалшификация.

– за здрава и красива кожа– дамите в Индия я прибавят към кремовете си, тъй като куркумата изравнява тена и прави кожата сияйна. Не пречи към това да се прибавя и чай от куркума, тъй като вътрешното здраве проличава извън.
– при нервиран корем – чаят от куркума облекчава признаците, само че за по-бърз и дълготраен резултат специалистете предлагат да се одобряват по 500 мг куркума 4 пъти дневно.

– за закъснение на развиването на Алцхаймер- клиничен тест, оповестен в Журнал по неврохимия, демонстрира, че при лабораторни мишки куркуминът забавя развиването на заболяването с 30 % и то единствено след седмица

– за здрава и красива коса – комбинацията от куркума и зехтин „ убива” пърхута и заздравява скалпа. Зехтинът може да бъде сменен с кокосово масло или масло от жожоба. Сместтта се втрива в главата и се оставя да работи 15 минути, след това се измива.
– за профилактика на венците и бели зъби– поради антисептичните си противовъзпалителни дейности куркумата заздравява венците. За по-бели – зъби пък предлагат жълтият прахуляк да се прибавя към пастата за зъби.

– за намаляване – куркумата форсира метаболизма на въглехидратите, извежда непотребната от организма вода и в композиция със сметана способства за унищожаване на целулита.

Ако желаеме да използваме куркумата за намаляване, най-ефективна е отварата от нея в композиция с черен чай. Ето рецептата: 3 супени лъжици черен чай се запарва в 3 чаши вряла вода, по-късно се прецежда и се прибавя 1 супена лъжица куркума, 3 резенчета джиндижифил, щипка канела, а най-после, като поизстине, се подслажда с лъжичка мед. След окончателното изстудяване на напитката се прибавят 2 чаши кисело мляко.

Редовното пиянство на чай от куркума в продължение на месец има доста позитивен противъзпалитен резултат, също така пречиства и укрепва организма.

Куркумата би трябвало да се заобикаля при камъни в жлъчката и запушени жлъчни пътища. Освен това, в случай че решите да я употребявате с лечебна цел, е добре първо да се конслутирате с доктор. Куркумата, несъмнено, отвън кулинарната си приложимост, не трябва да се употребява от деца до 6 години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР